SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU 2012
piątek, 30 grudnia 2011
środa, 21 grudnia 2011
wtorek, 20 grudnia 2011
Muffinka z Świnką na szczęście/ Bożonarodzeniowa
Muffinka z Świnką na szczeście którą wręcza się w okresie Bożonarodzeniowym i ma ona przynieść szczęście na cały nadchodzący rok.
poniedziałek, 19 grudnia 2011
piątek, 16 grudnia 2011
czwartek, 15 grudnia 2011
wtorek, 13 grudnia 2011
poniedziałek, 12 grudnia 2011
środa, 7 grudnia 2011
wtorek, 6 grudnia 2011
Muffinka z Mikołajem
Labels:
babeczki,
babeczki dla dzieci,
babeczki firmowe,
cupcake,
cupcakes,
cupcakes artystyczne,
cupcakes firmowe,
dekoracje na święta,
mikołaj,
muffinka firmowa,
Muffinki,
Muffinki w poznaniu,
muffiny,
święta
poniedziałek, 5 grudnia 2011
Wesołe Mikołajki czyli ciasteczka na Boże Narodzenie
Będzie to cykl poświęcony ciasteczkom które można zrobić jako ozdoby choinkowe lub może jako prezent w słodkiej formie.A więc z okazji Mikołaja zaczynamy od Wesołych Mikołajków.
Składniki n 8 szt
500 g miodu
1/2 filiżanki wody
250 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej
100 g pokrojonej skórki cytrynowej kandyzowanej
20 g przyprawy do pierników
20 g sody
1 żółtko
1 białko
100g cukru pudru
do ozdoby/ połówki obranych migdałów,orzeszki pistacjowe,kolorowe groszki i perełki cukrowe
Zagotować miód z wodą i schłodzić trochę.Mąkę pszenną i żytnią przesiać na stolnicy i wymieszać ze skórką cytrynową i przyprawą do piernika.Wlać miód i zagnieść twarde ciasto.Na końcu wgnieść w ciasto sodę.Odstawić ciasto pod przykryciem na 24 godziny.
Posmarować tłuszczem blachę.Nagrzać piekarnik do 200C.Naszykować sobie z kartonu szablon Sw.Mikołajka lub poprostu użyć metalowych bądż plastikowych foremek do wycinania.
Ciasto rozwałkować ,podsypując mąką stolnicę na grubość około 1cm i wycinać Mikołaje.Ułożyć figurki na blaszce.Posmarować rozmąconym żółtkiem i piec około 15 minut.Upieczone Mikołajki ułożyć do wystydzenia.
Utrzeć lukier z białka i cukru pudru.Figurki ozdabiać lukrem,cukierkami,migdałami i orzeszkami.To oczywiście najprzyjemniejsza część dekorowanie do którego można zaprosić dzieci,przyjaciół ,rodzinę i spędzić miło czas.A ile frajdy z tak przygotowanych Mikołajków bo każdy może wylosować wcześniej dla kogo ma zrobić Mikołajka.
A już jutro baaaardzo MIKOŁAJKOWE MUFFINKI.
Jeżeli interesuje Cię dekoracja na takie pierniczki to napisz w komentarzach o tym a przygotuję propozycję i zamieszczę zdjęcia bądz film
Składniki n 8 szt
500 g miodu
1/2 filiżanki wody
250 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej
100 g pokrojonej skórki cytrynowej kandyzowanej
20 g przyprawy do pierników
20 g sody
1 żółtko
1 białko
100g cukru pudru
do ozdoby/ połówki obranych migdałów,orzeszki pistacjowe,kolorowe groszki i perełki cukrowe
Zagotować miód z wodą i schłodzić trochę.Mąkę pszenną i żytnią przesiać na stolnicy i wymieszać ze skórką cytrynową i przyprawą do piernika.Wlać miód i zagnieść twarde ciasto.Na końcu wgnieść w ciasto sodę.Odstawić ciasto pod przykryciem na 24 godziny.
Posmarować tłuszczem blachę.Nagrzać piekarnik do 200C.Naszykować sobie z kartonu szablon Sw.Mikołajka lub poprostu użyć metalowych bądż plastikowych foremek do wycinania.
Ciasto rozwałkować ,podsypując mąką stolnicę na grubość około 1cm i wycinać Mikołaje.Ułożyć figurki na blaszce.Posmarować rozmąconym żółtkiem i piec około 15 minut.Upieczone Mikołajki ułożyć do wystydzenia.
Utrzeć lukier z białka i cukru pudru.Figurki ozdabiać lukrem,cukierkami,migdałami i orzeszkami.To oczywiście najprzyjemniejsza część dekorowanie do którego można zaprosić dzieci,przyjaciół ,rodzinę i spędzić miło czas.A ile frajdy z tak przygotowanych Mikołajków bo każdy może wylosować wcześniej dla kogo ma zrobić Mikołajka.
A już jutro baaaardzo MIKOŁAJKOWE MUFFINKI.
Jeżeli interesuje Cię dekoracja na takie pierniczki to napisz w komentarzach o tym a przygotuję propozycję i zamieszczę zdjęcia bądz film
niedziela, 4 grudnia 2011
Muffinki na Barbórkę
sobota, 3 grudnia 2011
Przepisy na torty i filmy z dekoracji w stylu angielskim
Jeżeli chciałbyś się dowiedzieć jak zrobić tort i samemu zrobić dekorację na tort to zapraszam do głosowania w sondzie i odpowiedzi na pytanie?
Po prawej stronie bloga można głosować.
A tutaj początki czyli jak zrobić biszkopt
Biszkopt
rant średnica 20 cm
4 jajka
80 g cukru
90 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
Oddzielamy żółtka od białek.Z białek ubijamy pianę.Mąke pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.I do mieszanki jajecznej dodajemy wymieszane mąki i pianę z białek delikatnie mieszając.Pieczemy w temp.180 C przez około 20-30 minut.
Po prawej stronie bloga można głosować.
A tutaj początki czyli jak zrobić biszkopt
Biszkopt
rant średnica 20 cm
4 jajka
80 g cukru
90 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru waniliowego
Oddzielamy żółtka od białek.Z białek ubijamy pianę.Mąke pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.I do mieszanki jajecznej dodajemy wymieszane mąki i pianę z białek delikatnie mieszając.Pieczemy w temp.180 C przez około 20-30 minut.
Już wkrótce przepisy i filmiki video z dekoracji w stylu angielskim/ napisz Czy jesteś zainteresowany taką propozycją.
Mikołajkowe słodkości
Labels:
cupcakes,
muffinka z bakaliami,
Muffinki,
muffinki artystyczne
czwartek, 1 grudnia 2011
Muffinki Mikołajkowe
Muffinki Mikołajkowe.
A z ciekawostek to pewnie nie wszyscy wiedzą że Święty Mikołaj jest patronem Cukierników.
A z ciekawostek to pewnie nie wszyscy wiedzą że Święty Mikołaj jest patronem Cukierników.
Subskrybuj:
Posty (Atom)