środa, 26 października 2011

Biszkopt czekoladowy z polewą kakaową

200 g chudego sera
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
250 g cukru
2 jajka
100 g masła
3 łyżki kakao
100 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa  kakaowa

55 g masła
1 łyżka mleka
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao



Posmarować cienko tłuszczem formę do pieczenia i wyłożyć pergaminem.
Ser utrzeć z 25g curku i esencją waniliową na gładką masę i odstawić.
Utrzeć jajka z resztą cukru na puszystą masę.Do rondelka włożyć masło i wsypać kakao,podgrzewać na małym ogniu,mieszając,aż masło się roztopi a masa będzie gadka.Wlać do utartych jaj i wymieszać.
Wlać połowę ciasta do foremki w wygładzić.Ostrożnie rozsmarować masę serową i przykryć pozostała częścią ciasta.Piec przez 45 minut w temp.180 C.Wystudzić w foremce.
Przygotować polewę kakaową,należy rozpuścić masło w mleku.Dosypać cukier puder i kakao,wymieszać.Rozsmarować polewę na cieście.Pozostawić do stężenia.
Smacznego!

0 comments:

Prześlij komentarz