Można ją zabarwiać różnymi barwnikami spożywczymi.
A o to jej przygotowanie
ok. 80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
2 łyzki oleju
aromat migdałowy lub inny wedle uznania
Zalać żelatynę zimną wodą,odstawić na ok 5 minut
Postawić żelatynę na małym ogniu , mieszać aż się rozpuści,następnie
wsypać glukozę
Dodać olej zdjąć miskę z ognia.
Ostudzić mieszankę ale nie za bardzo , wlać aromat migdałowy .
Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna.Cukier należy dosypywać stopniowo. Jeśli uznamy ,ze masa ma odpowiednią konsystencje nie należy dosypywać więcej.
Gdyby jednak masa była zbyt klejąca trzeba dosypać cukru, jeśli będzie za sucha , wystarczy dodać łyżkę oleju
Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną .
0 comments:
Prześlij komentarz